ΣΠΟΡΟΙ - ΦΥΤΑ & ΑΛΛΑ

| |

v Προσοχή!!! Όλα τα άρθρα  είναι βασισμένα σε βιβλιογραφία & έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την γνώμη εξειδικευμένου κτηνιάτρου. Για οποιαδήποτε ιατρική, θεραπευτική ή/ και προληπτική χρήση, συζητείστε με τον κτηνίατρό σας


*    Περί Σουσαμιού ο λόγος

Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο των Ασσυρίων, όταν οι θεοί συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί φτιαγμένο από σουσάμι. Το σουσάμι είναι τρόφιμο που περιέχει υψηλής διατροφικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθεϊονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ ε΄νω είναι σχετικά φτωχό σε λυσίνη. Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια & οι ξηροί καρποί, η πρωτεϊνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β1, Β2 και η νιασίνη, αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα του νευρικού συστήματος. Παράλληλα στο σουσάμι & ιδιαίτερα στο έλαιό του, περιέχονται ποσά βιταμίνης Ε(τοκοφερόλη).Το γεγονός αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική λειτουργία του σουσαμιού & του ελαίου του.
Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα & ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι: ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος ο χαλκός και το σελήνιο.
Περιέχει ακόμα λιγνάνες, τη σεσαμίνη που είναι φυτοοιστρογόνα  με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει επίσης φυτοστερόλες, που συνδέονται με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα θρεπτικά συστατικά του σουσαμιού απορροφώνται  καλύτερα όταν είναι σπασμένα ή σε σκόνη όπως στο ταχίνι. Οι γυναίκες της Βαβυλωνίας έτρωγαν ένα μείγμα από μέλι και σουσάμι για να παρατείνουν τη νεότητα & την ομορφιά τους, ενώ οι ρωμαίοι στρατιώτες έτρωγαν το ίδιο μείγμα για δύναμη & ενέργεια.

Διατροφική αξία ανά 100γρ. σουσαμιού.

Ενέργεια:             567 kcal
Υδατάνθρακες:      26,04 g
Σάκχαρα:                  0,48 g
Φυτικές ίνες:          16,9 g
Λίπος:                      48 g
Πρωτεϊνη:              16,96 g
Ασβέστιο:             131 mg
Σίδηρος:                   7,78 mg
Μαγνήσιο:            346 mg




*      Αμάρανθος: από τις Άνδεις μέχρι τα Ιμαλάια

Πριν ανακαλυφθεί η Αμερική από τον Κολόμβο, οι Αζτέκοι είχαν ανακαλύψει τη σπουδαιότητα του αμάρανθου, όχι μόνο ως φαγώσιμου, αλλά και ως θεραπευτικού φυτού. Τον τιμούσαν μάλιστα τόσο, ώστε να τον χρησιμοποιούν και στις (αιματηρές) ιεροτελεστίες τους, πράγμα που τρόμαξε τόσο τους Ισπανούς κονκισταδόρες, ώστε να απαγορεύσουν τη χρήση. Όμως ο αμάρανθος εξακολούθησε να αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής όχι μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ινδία και το Νεπάλ. Έκαναν αλεύρι από τους σπόρους του, ποτά από τη ζύμωσή του, διαφόρων ειδών φαγητά και χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τα κόκκινα άνθη του για διατροφικούς και ιαματικούς σκοπούς. Η θρεπτική του αξία: Τι το σπουδαίο όμως έχει αυτός ο θάμνος με το ελληνικής καταγωγής όνομα (που του δόθηκε χάρη στην εκπληκτική αντοχή του); Οι σπόροι του περιέχουν άφθονη πρωτεϊνη, που περιλαμβάνει σεβαστές ποσότητες από λυσίνη και μεθιονίνη, δυο βασικά αμινοξέα τα οποία σπάνια συναντώνται σε φυτικές τροφές. Έχει τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες και πέντε φορές περισσότερο σίδηρο από το σιτάρι, δυο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα κι ακόμα φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες A και C. Περιέχει τοκοτριενόλες (μια μορφή της βιταμίνης Ε) και έλαιο πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ. Τα φύλλα, που επίσης τρώγονται, μοιάζουν με του σπανακιού στη γεύση, αλλά έχουν περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο από αυτό.

Διατροφική αξία ανά 100γρ. Αμάρανθου.

Θερμιδες:        374kcal/ Λιπαρά: 7gr
Πρωτεϊνες:        14gr
Φυτ. Ίνες:          15gr
Φυλλικό οξύ:     49gr
Σίδηρος:               7.6mg / Νάτριο 26mg
Μαγνήσιο:        266mg

Ο συνδυασμός λοιπόν σουσαμιού και αμάρανθου αποτελεί τον συνιστά μια φυτική πρωτεϊνη μεγάλης βιολογικής αξίας.

v  Προσοχή!!! Μην συγχέετε τον Αμάρανθο με τον Μάραθο. Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Μπορείτε να τον βρείτε μόνο σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

*    Ραδίκι

Κοινά ονόματα-, Πικραλιδά, πικροκόλλα, πικρομάρουλο, πικρορράδικο, παπαδουλιά, κιχώριo κ.ά.
Συστατικά-Ρίζα: 58% ινουλίνη και σεσκιτερπενικές λακτονες καθώς και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Δράσεις-Ουρική αρθρίτιδα ρευματισμοί χοληστερίνη τόνωση των καύσεων και του μεταβολισμού.
 Ενδείξεις-Είναι ήπιο πικρό τονωτικό για το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Η ρίζα ενισχύει την λειτουργία του στομάχου και του συκωτιού.
Καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα. Λαμβάνεται για ρευματικές παθήσεις ουρική αρθρίτιδα αλλά και σαν ήπιο υπακτικό. Το έγχυμα των φύλλων και των ανθών βοηθά την χώνεψη. Δουλεύει στο πεπτικό σαν απλό καθαρκτικό. Αυξάνει τον μεταβολισμό και γίνονται καλύτερα οι καύσεις.
 Ασθένειες: Ουρική αρθρίτιδα, χοληστερίνη, τόνωση της πέψης.
 Συστήματα: Πεπτικό, ουροποιητικό, σκελετικό.
Συστατικά - πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπίδια, ανόργανα στοιχεία (Κ, Na, Ca, P, Mg, Fe), βιταμίνες: ασκορβικό οξύ, ρετινόλη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, καροτενοειδή, ινουλίνη, αισκουλίνη, αισκουλετίνη, κιχωρίνη (0,1-0,2%), κιχωρικό οξύ (0,04-0,11%) και πικρές ουσίες: λακτουκίνη, λακτουκοπικρίνη και παράγωγά τους.
Η ευεργετική επίδραση στον οργανισμό δεν φαίνεται αμέσως.
Τα αποτελέσματα τής ευεργετικής επιδράσεως του ραδικιού φαίνονται ύστερα από μακριά χρήση του. Διεγείρουν και δρουν διαλυτικά και ευεργετικά για το συκώτι και τη χοληδόχο σε κύστη και τα εντόσθια.
Συνιστάται ηπατικά νοσήματα σε παθήσεις των πνευμόνων, καθώς και για την πρόληψη βρογχίτιδας και λαρυγγίτιδας
Χάρη στις ουσίες που ρυθμίζουν τον ανώμαλο μεταβολισμό, το ραδίκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για την παχυσαρκία..


*      Κινόα: η μητέρα των δημητριακών

Η κινόα (ή κίνβα) ήταν κατά τους Ίνκας μια αληθινά χρυσή τροφή, η «μητέρα όλων των δημητριακών», πολύτιμη όσο το καλαμπόκι και η πατάτα. Μόνο που δεν είναι δημητριακό, παρά ο αποξηραμένος καρπός ενός φυτού της Βολιβίας και του Περού. Η θρεπτική της αξία: Περιέχει περισσότερες πρωτεϊνες από οποιοδήποτε δημητριακό: 16,2% σε σύγκριση με το 14% του σιταριού και το 7,5% του ρυζιού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα στα αμινοξέα λυσίνη, μεθιονίνη και κυστίνη και επιπλέον περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα. Η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. Επιπλέον όμως έχει πολύ χαμηλότερα λιπαρά από αυτές τις τροφές και φυσικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, πολύ καλή, καθώς βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και επιπλέον, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.


*      Φαγόπυρο

Παραπλανητικά όμοιο με δημητριακό, το φαγόπυρο είναι στην πραγματικότητα ο σπόρος ενός φρούτου (συγγενούς με το ραβέντι). Το φυτό είναι αυτοφυές στην Ασία και τη Βόρεια Ευρώπη. Από την Κίνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στη Ρωσία και την Πολωνία αλλά και στην Ολλανδία, τη Γαλλία κι αργότερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η θρεπτική του αξία: Αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και ινών. Περιέχει δυο σημαντικά για την υγεία φλαβονοειδή καθώς και όλα ανεξαιρέτως τα βασικά αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης, πράγμα που ανεβάζει την ποιότητα της πρωτεϊνης του. Το αλεύρι του φαγόπυρου, δεν περιέχει γλουτένη.


 Σπιρουλίνα: «το φύκι-υπόσχεση»

Μικροσκοπικό βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, που παράγεται κυρίως σε ελεγχόμενες υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια υπερσυμπυκνωμένη τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, χλωροφύλλη), μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης και της Β12), ένζυμα και προβιοτικά. Η σπιρουλίνα αυξάνει την ενεργητικότητα, καλυτερεύει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου ενισχύοντας και εξισορροπώντας τη μικροβιακή του χλωρίδα, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, προάγει την υγεία του δέρματος, βοηθάει στην ελάττωση της όρεξης και εμμέσως στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, ευνοεί την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών που προσλαμβάνονται από τις άλλες τροφές, συμβάλλοντας έτσι στην επαρκέστερη θρέψη του οργανισμού. Διατίθεται σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας. Επίσης σε σκόνη, νιφάδες ή υγρό σιρόπι.


Σπόροι Chia: «η αρχαία τροφή του μέλλοντος»

Ανήκουν στην ομάδα των δημητριακών και είναι περισσότερο γνωστοί ως τροφή οικόσιτων ωδικών πτηνών. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες, πίστευαν ότι αυξάνουν την αντοχή και ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής. Οι σπόροι Chia αποτελούν πλούσια πηγή άπεπτων ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ιδίως ω-3), αντιοξειδωτικών, ασβεστίου, βορίου και πρωτεϊνών. Εάν αναμιχθούν σε νερό και τους αφήσουμε περίπου 30 λεπτά, αποκτούν τη μορφή ζελατίνας σχεδόν συμπαγούς. Αυτό γίνεται και μέσα στο στομάχι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα φυσικό εμπόδιο που αφενός δημιουργεί ταχύτερο κορεσμό της πείνας, αφετέρου καθυστερεί τη μετατροπή των υδατανθράκων και συνεπακόλουθα την άνοδο του σακχάρου του αίματος.

 Αλόη: «το φυτό της αθανασίας»

Ένα από τα φυτά με τις περισσότερες επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Στις θερμές χώρες ευδοκιμούν πάνω από 200 διαφορετικά είδη της, ενώ στην Ελλάδα ελάχιστα και μεταξύ αυτών η αλόη η γνήσια (αλόη βέρα). Τα εκχυλίσματά της είναι γνωστά για τις χρήσεις τους στην κοσμετολογία, φημίζονται δε για την ευεργετική τους δράση στο δέρμα (ενυδάτωση, καθαρισμός, θεραπεία). Τα πόσιμα εκχυλίσματα αλόης, με τη μορφή συμπυκνωμένου χυμού ή κάψουλας, περιέχουν πάνω από 200 ενεργά συστατικά, όπως βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανες ουσίες, αμινοξέα, πολυσακχαρίτες κ.ά., και χρησιμοποιούνται κυρίως για τις υπακτικές και καθαρτικές τους ιδιότητες καθώς και σε προγράμματα αποτοξίνωσης. Η αλόη έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και τονωτική δράση, ενδυναμώνει το ήπαρ, συνεισφέρει στον έλεγχο του σακχάρου, βοηθάει στην πέψη, ανακουφίζει το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα και καταπραϋνει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.



ΙΧΘΥΕΛΑΙΟ: ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3. ΕΝΔΥΚΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΙΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ΜΑΓΙΑ ΜΠΥΡΑΣ: ΠΕΡΙΕΧΕΙ…ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΕΝΖΥΜΑ, ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΦΩΣΦΟΡΟ ΚΑΙ  ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ   Β΄.
ΛΕΚΙΘΙΝΗ: ΣΥΝΙΣΤΑΙ ΣΤΟ…..ΣΤΡΕΣ – ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΠΤΕΡΟΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ.
ΣΙΤΕΛΑΙΟ: ΠΕΡΙΕΧΕΙ… ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ   D3  ΚΑΙ Ε¨.
ΓΥΡΗ: ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ.

***ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑΤΟΣ:  ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β12  ΚΑΙ D3.